Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezinárodní trestní soud v Haagu uvalil vazbu na islamistu, který zotročoval ženy a ničil památky

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Haag - Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu poslal do vazby islamistu z Mali, který byl členem skupiny Ansar Dine napojené na teroristickou síť Al-Káida. 41letý muž je podezřelý z válečných zločinů a ze zločinů proti lidskosti.

Podezřelý byl obviněn za zločiny, kterých se v letech 2012 a 2013 dopustil jako šéf islamistické policie v Timbuktu na severu země, včetně ničení kulturních památek a vymáhání pravidel, která vedla k sexuálnímu zotročování žen a dívek.

Haagský tribunál už v roce 2016 poslal na devět let do vězení malijského radikála Ahmada Mahdího Fakiho za devastaci památek v Timbuktu.

Faki byl tehdy prvním členem radikální islámské skupiny, který stanul před ICC. Proces byl také prvním, v němž byla osoba souzena za ničení kulturního dědictví. Faki rovněž patřil ke skupině Ansar Dine.

Témata:  ICC Mali terorismus soudy

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy