Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovensko prokazuje soudržnost NATO, chce do Pobaltí chce vyslat techniku a 150 vojáků

NATO
NATO
Foto: NATO

Bratislava - Slovensko plánuje vyslat do Pobaltí armádní techniku a zhruba 150 vojáků. Měli by v rámci takzvané předsunuté přítomnosti NATO působit hlavně ve výcvikovém prostoru Adaži v Lotyšsku, jejich mandát by se měl ale vztahovat na celé území Lotyšska s možností jejich vyslání do Litvy, Estonska či Polska.

Podle slovenského ministerstva obrany je cílem operace demonstrovat soudržnost NATO a jeho odhodlanost podílet se na eliminaci případných hrozeb. Slovenská jednotka bude působit v sektoru pod vedením Kanady. Vojáci budou vybaveni příslušnou technikou včetně zbraní.

Slovensko v rámci opatření na posílení kolektivní obrany na východním křídle aliance již minulý rok vyslalo své vojáky na cvičení do Lotyšska. Šlo o součást společné iniciativy visegrádské čtyřky. Armády států V4 se střídaly na cvičení v pobaltských zemích.

Loňské vyslání příslušníků slovenských ozbrojených sil do Lotyšska kritizovala krajně pravicová strana Kotleba-Lidová strana Naše Slovensko, podle které šlo o nesmyslnou provokaci vůči Rusku a o přilévání oleje do ohně mezinárodního napětí. Vyslání slovenských vojáků na mise do zahraničí podléhá souhlasu slovenského parlamentu, který v minulosti příslušné návrhy vlády obvykle velkou většinou hlasů poslanců schválil.

Témata:  Slovensko Slovenská armáda NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy