Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bystroň z AfD se ostře pustil do církví: Zneužívají migrační krizi, aby dostaly miliardy od státu

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Mnichov - Zástupci Alternativy pro Německo (AfD) strany obvinili církev, že využívá migrační krizi ve svůj prospěch a cynicky ji zneužívá jako prostředek, jak vydělat peníze. Jde o reakci na články, které se objevily tento týden a podle kterých církve obchází zákon tím, že neúspěšným žadatelům o azyl nabízí „náboženský azyl“.

Církve při udělování ochrany uprchlíkům poukazují na tradice, které sahají až do středověku, kdy kostely a duchovní bránili deportaci ilegálů tím, že je schovali na církevní půdě. AFP informovala, že to sice není úplně podle platných německých zákonů, zároveň nad tím ale úřady zavírají oči.

A právě to se nelíbí některým politikům, konkrétně ze strany AfD. Šéf bavorské větvě Petr Bystroň obvinil církev, že se situaci s nelegálními migranty zneužívá „pod rouškou lásky ke svým sousedům." „Tento falešný veřejný obraz zaměřený na uprchlíky rovněž financuje gigantický charitativní průmysl v rámci církví," zlobí se Bystroň.

V článku pro německou verzi Huffington Post Bystroň obviňuje katolickou „lobby", že „vydělává miliardy na nepříjemné situace uprchlíků". Náboženské komunity, které tvrdí, že jednají z dobroty duše, však podle něj mají obří obchodní důvody pro, aby docházelo k další imigraci.

„Zdánlivé přátelství vůči uprchlíkům je ve skutečnosti gigantický průmysl zaměřený na sociální dávky pod organizační záštitou církve," tvrdí Bystroň. Pravicový politický vůdce dodal, že protestantské a katolické církve v Německu jsou významnými zaměstnavateli a že katolická charita Caritas patří dokonce mezi ty největší v zemi.

Kvůli tomu je prý církev ochotna přehlížet, že drtivá většina nově příchozích se hlásí k náboženství, které „tradičně pronásleduje křesťany a je s nimi ve válce". „Kdyby to bylo o víře, a ne o podnikání, církve by se tvářily více skepticky na příliv muslimů... Otevřenou propagací svého postoje k islámu oficiální církve odhání víc a víc svých členů," říká.

Tímto chováním podle něj církve páchají sebevraždu. Bystroň také obvinil církve a kostely, že využívají dobrovolníky, aby dělali těžkou práci v rámci „charitativních" činů, za což pak od vlády berou peníze.

Církve ale Bystroňova obvinění odmítají. Mluvčí německé biskupské konference řekl: „Odmítáme špatně myšlené komentáře pana Bystroně. Je to jen blábolení nepodložené jediným faktem". Mluvčí dodal, že komentáře jsou „políčkem do tváře" pro 200.000 dobrovolníků.

Témata:  uprchlíci Německo kostely

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 15:56

Chameneí vyhlásil pětidenní smutek za prezidenta Ebráhima Raísího

Íránský nejvyšší vůdce ajatolláh Alí Chameneí v pondělí vyhlásil pětidenní smutek za prezidenta Ebráhima Raísího a jeho doprovod, kteří zahynuli v neděli při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy