Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Puigdemont může být vydán Madridu, ale jen kvůli zpronevěře, tvrdí Německo

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont
Foto: Facebook

Berlín - Německý soud dnes odmítl vydat Španělsku katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta na základě jeho obžaloby ze vzpoury.

Připustil ale jeho vydání kvůli údajné zpronevěře, informovala agentura AFP. Rozhodl zároveň o podmínečném propuštění katalánského separatistického vůdce z vazby, napsala agentura DPA.

Mezi podmínky, za nichž může být propuštěn na svobodu, patří složení kauce ve výši 75.000 eur (1,9 milionu korun).

Pětapadesátiletému separatistickému politikovi hrozí ve Španělsku desítky let vězení. Na severu Německa byl zadržen na základě evropského zatykače koncem března, když se autem vracel z Finska do Belgie, kde do té doby žil v exilu. Puigdemont obžalobu Madridu odmítá a tvrdí, že je politicky motivovaná.

Proti vydání do Španělska se může případně bránit i před německým ústavním soudem. Podle dnešního vyjádření soudu nejsevernější německé země Šlesvicka-Holštýnska není patrné, že by Puigdemontovi ve Španělsku hrozilo politické pronásledování.

Témata:  Německo Španělsko Carles Puigdemont

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy