Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Istanbulu se sešly statisíce lidí k oslavě výročí dobytí osmanskými Turky

Turecko, ilustrační foto
Turecko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Istanbul - Statisíce lidí se dnes sešly v centru Istanbulu, aby oslavily 563. výročí dobytí města osmanskými Turky.

Při akci, která se koná pod záštitou prezidentského úřadu, návštěvníci podle deníku Daily Sabah uvidí ohňostroje, přehlídku turecké armády, rekonstrukci části osudové bitvy či uslyší projevy prezidenta a premiéra.

Porážku byzantského císaře, která znamenala definitivní konec římského impéria a začátek zlatého věku Osmanské říše, si podle očekávání organizátorů připomene v patnáctimilionovém Istanbulu přes milion účastníků.

Davy lidí se shromáždily na náměstí ve čtvrti Yenikapi v evropské části města poblíž historických hradeb, které kdysi sloužily k ochraně metropole byzantské říše proti nájezdům z moře.

Na obřím pódiu, nad nímž přelétala akrobatická letka tureckého letectva, vystoupilo několik stovek mužů v dobových kostýmech. Z publika jim mávaly davy lidí červenými národními vlajkami.

Témata:  Turecko

Aktuálně se děje

18. května 2024 13:26

Ficův převoz jinam není možný. Pozitivní prognóza se podle Kaliňáka blíží

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je nadále vážný, nicméně stabilizovaný, uvedla ministryně zdravotnictví Zuzana Dolinková. Fico, jehož po středečním výjezdním zasedání vlády v Handlové několikrát postřelil atentátník, zůstává pro tuto chvíli v nemocnici v Banské Bystrici. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy