Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán v kampani použil stejnou fotografii s davem běženců jako v referendu Farage

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť - Konzervativní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána obhájila v nedělních parlamentních volbách ústavní většinu hlasů. Orbán v kampani použil na billboardech fotku s davem běženců, kteří překračují chorvatsko-slovinskou hranici.

Stejný snímek, který byl pořízen v roce 2015 během vrcholu migrační krize v Evropě, využil před dvěma lety v referendu o brexitu i tehdejší předseda protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage.

Orbánova strana Fidesz na fotografii přidala značku "stop". Z přistěhovalectví učinil maďarský premiér jedno z hlavních témat své kampaně.

Farage svůj billboard doplnil heslem Bod zlomu a nápisem, že Evropská unie všechny zklamala a že je nejvyšší čas převzít kontrolu nad svými hranicemi. 

Po sečtení 98,5 procenta hlasů má Orbánova strana Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty 133 křesel ze 199, což je těsně nad hranicí ústavní dvoutřetinové většiny, uvedla agentura AP. 

Radikálně nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) skončilo s velkým odstupem druhé, když získalo 26 křesel, třetí je koalice vedená socialisty se ziskem 20 poslaneckých mandátů. Vedení socialistů v čele s předsedou Gyulou Molnárem v reakci na volební porážku oznámilo rezignaci.

Drtivé vítězství Orbánovy strany předčilo očekávání expertů, podle nichž nedělní vysoká volební účast nahrávala spíše opozici.

Témata:  Viktor Orbán Nigel Farage Maďarsko

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy