Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzská policie se střetla s anarchisty: Při evakuaci squattu bylo zraněno 60 lidí

Francouzská policie
Francouzská policie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Francouzská policie od pondělí vyklízí areál v Notre-Dame-des-Landes, kde mělo původně vzniknout nové letiště..Akci provázejí střety s anarchisty a squattery. Při nejnovějším incidentu bylo zraněno na 60 lidí.

Zásahu se účastní zhruba 2500 policistů. Policie proti squatterům nasadila těžkooděnce a snaží se jejich odpor likvidovat i slzotvorným plynem a ohlušujícími granáty. Obránci areálu na příslušníky bezpečnostních sil házejí zápalné lahve nebo kamení.

Policie hlásí 28 zraněných, z toho jednoho vážně. Squatteři uvedli 30 zraněných, z nichž dva těžce. Informoval o tom dnes na svém webu list Le Monde.

Evakuace se týká areálu v Notre-Dame-des-Landes asi 20 kilometrů severně od města Nantes, který okupují desítky odpůrců plánu výstavby letiště za 580 milionů eur (14,7 miliardy Kč). Francouzská vláda od projektu v lednu odstoupila, ale squatteři místo neopustili. Pozemek patří státu.

Témata:  Francie squateři policie Francie

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.