Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polská komise má jasno: Letadlo u Smolenska zničily exploze. Opoziční list se tomu vysmál

Polská ambasáda
Polská ambasáda
Foto: Pixabay

Varšava - Podkomise vedená polským exministrem obrany Antonim Macierewiczem dospěla k závěru, že vládní letadlo, které se v dubnu 2010 zřítilo u ruského Smolenska, zničily "nejméně dva výbuchy" na palubě stroje ještě ve vzduchu. Při neštěstí tehdy zahynul i prezident Lech Kaczyński.

Komise tak anulovala předchozí vyšetřování polských úřadů, které dospělo k závěru, že neštěstí u Smolenska bylo leteckou havárií, zaviněnou hlavně špatným počasím a chybami polské posádky, jakož i ruských dispečerů na smolenském letišti. K obdobnému závěru - s výjimkou viny ruských dispečerů - před lety dospělo i ruské vyšetřování. 

"Letoun Tu-154M podlehl zničení ve vzduchu v důsledku explozí," praví se ve zprávě podkomise. O výsledcích její práce informoval na tiskové konferenci osobně Macierewicz. Podle Macierewicze se předchozí vyšetřování odehrávalo pod politickým tlakem a není pochyb, že na palubě letounu došlo k výbuchu, který zavinil smrt polské elity. "Zpráva se zabývá výlučně technickou problematikou, a vůbec ne politickou interpretací, návrhy a narážkami, neukazuje na viníky a odpovědné. Týká se jen technické stránky, faktů, které vedly k tragédii," zdůraznil na vysvětlenou, že ve zprávě není ani slova o atentátu.

První exploze podle zprávy zničila levé křídlo a k dalšímu výbuchu došlo v levé části trupu, kde tlaková vlna utrhla levé dveře pro cestující. "(..) Těla několika cestujících ze salonku byla zničena a roztroušena na ploše více než sto metrů," praví se ve zprávě. O explozích podle Macierewicze není pochyb, vyžadují však ještě další zkoumání.

Opoziční list Gazeta Wyborcza označil tiskovou konferenci za Macierewiczovu show. "Exploze v prezidentském salonku není nová hypotéza. Objevila se již před pár lety, ale rychle byla vyvrácena, protože na snímcích z místa neštěstí je vidět, že stěny salonku, okna a nouzový východ byly jen nepatrně poškozeny. Salonek byl jednou z nejlépe zachovaných částí trupu, bez stop po ožehnutí (výbuchem), okna nebyla rozbita a dvířka v trupu pod podlahou salonku nebyla vytlačena ven. Vojenští prokurátoři v salonku hledali stopy výbušnin, ale nenašli je," napsal deník a dodal, že podkomise až dosud neposkytla prokuratuře žádné důkazy o výbuchu, ačkoliv o to prokurátoři žádali.

Témata:  Polsko letecké nehody

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy