Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vojáci OSN se střetli s teroristy v boji o letiště

Armáda Francie
Armáda Francie
Foto: Armée de Terre

Bamako - Islamisté v sobotu napadli základny mírových sil OSN a francouzské armády na letišti u severomaliského Timbuktu palbou minometů, desítkami raket a i dvěma vozidly řízenými sebevražednými atentátníky. Boj podle komuniké vlády trval od druhé hodiny odpolední místního času (16:00 SEČ) do půl sedmé večer (20:30 SEČ).

Při přestřelce byl jeden voják zabit a desítka dalších utrpěla zranění. "Teroristé, kteří si nasadili modré přilby, se pokusili proniknout do táborů ve dvou autech naplněných výbušninami. Jedno bylo v barvách maliské armády, druhé mělo nápis OSN," uvedla maliská vláda v komuniké. V přestřelce jedno z vozidel vybuchlo, druhé se podařilo znehybnit.

Experti podle agentury AFP vyhodnotili útok jako bezprecedentní svou rozsáhlostí a komplexností. Podle agentury AP je z deseti zraněných francouzských vojáků polovina ve vážném stavu. K útoku se zatím nepřihlásila žádná z mnoha extremistických skupin působících v oblasti.

V misi OSN, která v Mali působí od července 2013, je nyní nasazeno na 12.500 vojáků a policistů. V operaci dosud přišlo o život 160 "modrých přileb".

Severní část Mali na jaře roku 2012 ovládli islámští radikálové napojení na Al-Káidu. Díky mezinárodní intervenci zahájené v roce 2013 byli sice vytlačeni, ale operace proti nim stále pokračují. Velké oblasti Mali stále nejsou pod kontrolou maliské armády ani mezinárodních jednotek. 

Stabilizovat Mali se snaží také operace Evropské unie, které se účastní i několik desítek českých vojáků, z nichž většina střeží velitelství v metropoli Bamaku, kde je situace označována za klidnou a stabilní. 

Témata:  Mali teroristické útoky v Mali OSN (Organizace spojených národů) Francouzská armáda Armáda Francie

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy