Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libanonská města vyhánějí syrské uprchlíky? Na zastrašování se podílí i policie, varuje HRW

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bejrút - Úřady v libanonských městech čím dál častěji posílají syrským uprchlíkům výzvy k vystěhování bez patřičného právního zdůvodnění a někdy k zastrašení využívají i policii. Vyplývá to z dnešní zprávy organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Od začátku loňského roku bylo z 13 libanonských obcí vystěhováno už více než 3600 Syřanů, dalších 7000 syrských uprchlíků vyhnala z uprchlických táborů libanonská armáda, uvádí HRW.

Dalším 42.000 syrských uprchlíků v Libanonu teď podle HRW hrozí stejný osud.

Libanon je nyní domovem skoro jednoho milionu uprchlíků ze Sýrie a má v poměru k domácímu obyvatelstvu nejvyšší počet uprchlíků na světě; nyní tam uprchlíci tvoří asi pětinu libanonské populace.

Syřané při vstupu do Libanonu musejí úřadům doložit důvod cesty - například že v zemi vlastní nemovitost, mají povolení k pobytu, či domluvenou schůzku na ambasádě. Pro mnoho lidí prchajících před konfliktem je ale téměř nemožné získat v Libanonu povolení k pobytu či pracovní vízum. V Libanonu tak často žijí nelegálně a hrozí jim, že budou při odhalení zatčeni.

Témata:  uprchlíci Libanon Human Rights Watch

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 10:14

Zimní počasí je zpět. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

Do Česka se v dalších dnech v plné síle vrátí zimní počasí. Na horách bude sněžit tak vydatně, že mohou napadnout desítky centimetrů sněhu, upozornil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). 

Zdroj: Jiří Hrubý

Další zprávy