Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svoboda tisku: Egypt rozjel unikátní projekt, do kterého zapojuje děti

Tisk, ilustrační fotografie
Tisk, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Káhira – Egypt je zemí, která je nechvalně proslulá regulací tisku a potlačování jeho svobod. Zpravodajský server Al Monitor ale nyní informuje, že v zemi získává popularitu iniciativa Baškatib, která se snaží v novinařině školit mladé lidi.

Server připomíná, že svoboda tisku v Egyptě čelí vážným problémům. V Indexu světové svobody tisku pro rok 2016, který sestavila nezisková organizace Reportéři bez hranic, Egypt obsadil 159. místo ze 180.

I přesto se ve středoegyptském guvernorátu Minjá daří iniciativě, která se snaží vést mladé lidi k novinařině a školit je v tomto oboru. Vznikla již v roce 2013 a úspěšně rozšiřuje své působení.

Jak server informuje, 21. května například spustila projekt místních novin, které vede a vydává skupina mladých lidí a dětí ve věku 12-17 let.

Iniciativa Baškatib má i své webové stránky, na které děti a mladí lidé přispívají svými příběhy a reportážemi. Podle serveru se soustředí na ty oblasti Egypta, které jsou zanedbávány a považovány za druhořadé.

Ahmad al-Hawari, egyptský novinář a zakladatel iniciativy, serveru vysvětlil, že se snaží „vyplnit mezery v egyptské společnosti počínaje ekonomicky, sociálně a zeměpisně opomíjenými".

„Egyptská média jsou vysoce centralizovaná, což se odráželo v jejich práci, která se neustále soustředí jen na to, co se děje ve vládnoucích kruzích. Média obecně opomíjela hlasy utiskovaných a dialog mezi těmito částmi v podstatě chyběl," vysvětluje.

„A z jiného pohledu tu existuje nesrovnalost ve smýšlení ohledně osobního potenciálu mladých. Místní často trvají na tom, aby jejich děti studovaly medicínu nebo inženýrství, aniž by zvážili jiné možnosti, jako jsou například kreativní disciplíny, které podle mě tvoří značnou část ekonomického řešení jak pro jednotlivce, tak pro národy," dodal.

Témata:  Egypt noviny a tisk svoboda médií

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy