Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Turecku je "mrazivá atmosféra strachu", tvrdí Amnesty

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Ankara - Turecké úřady nastolily po neúspěšném puči z roku 2016 "mrazivou atmosféru strachu" a zaměřují se hlavně na ochránce lidských práv. Ve své zprávě o situaci v Turecku to dnes uvádí mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI).

Režim prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podle ní využívá neustále prodlužovaného výjimečného stavu k útlaku disentu a k omezování prostoru pro svobodu vyjadřování a projevy odlišných názorů.

Po pokusu o převrat zahájily úřady rozsáhlé čistky na všech úrovních státní správy i v soukromém sektoru. Pozatýkaly přes 50.000 lidí a více než 140.000 jich bylo propuštěno ze zaměstnání.

Kromě údajných pučistů se úřady zaměřují na opozici, kurdskou menšinu a soudce, učitele nebo novináře. Pronásledování se nevyhnuly ani sexuální menšiny.

Turecké úřady podle Gauri van Gulikové z AI záměrně utlačují občanskou společnost, ochránce lidských práv posílají do vězení a různým organizacím brání v činnosti. Zavřeno bylo více než 1300 sdružení a 180 médií.

Témata:  Turecko AI (Amnesty International) Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy