Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokud chce Kosovo do EU, musí zlepšit své vztahy se Srbskem, řekl Tusk

Donald Tusk
Donald Tusk
Foto: g7germany.de

Priština - Předseda Evropské rady Donald Tusk dnes v Prištině vyzval Kosovo, aby zlepšilo své vztahy se Srbskem a aby tak přispělo ke svému dlouhodobému cíli stát se členským státem Evropské unie. Informovala o tom agentura Reuters.

Kosovo a dalších pět západobalkánských zemí, které usilují o členství v EU, mají za úkol zesílit boj proti korupci a organizovanému zločinu, zlepšit dodržování lidských práv a vyřešit jakékoliv spory se sousedními státy, než se mohou státy členy unie.

Pět členských států EU a Srbsko nyníi nezávislost Kosova, které je někdejší srbskou provincií, neuznává. Priština tak sice má k potenciálnímu unijnímu členství ještě daleko, ale v roce 2013 se zavázala, že se pokusí zlepšit vztahy s Bělehradem prostřednictvím rozhovorů zprostředkovaných EU. Za posledních pět let se ale dialog příliš neposunul.

"Bez úplné normalizace vztahů se Srbskem a bez splnění dohod, nevím jak se mohou změnit vztahy s EU," řekl Tusk na společné tiskové konferenci s kosovským prezidentem Hashimem Thaçim. "Vím, že to bude těžké, ale jsem stále opatrným optimistou a po středečním jednání se srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem a po dnešním setkání s vaším prezidentem Thaçim, jsem optimističtější," dodal.

Tusk vede summity evropské osmadvacítky a balkánské státy nyní navštěvuje v rámci přípravy západobalkánského summitu, který se bude konat 17. května v Bulharsku.

Nezávislost na Srbsku Kosovo vyhlásilo před deseti lety. Bělehrad ji ale nikdy neuznal a snaží si zachovat vliv zejména na severu země, kde žije srbská menšina. Kosovo nicméně uznalo 116 zemí, včetně 23 členských států EU.

Válka v Kosovu si v letech 1998-1999 vyžádala asi 10.000 lidských životů, dalších zhruba 1700 lidí bylo prohlášeno za nezvěstné. Konflikt ukončila až intervence NATO, jejímž cílem bylo ukončit krvavé útoky Srbů proti etnickým Albáncům.

Témata:  Donald Tusk EU Kosovo Srbsko diplomacie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy