Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kimova sestra je stále důležitější, Jo-čong seděla na summitu hned vedle diktátora

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Pchanmundžom - Mladší sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una zaujala při prvním kole dnešního korejského summitu u jednacího stolu prominentní místo. Kim Jo-čong seděla vedle bratra, překročila s celou delegací hraniční linii mezi oběma korejskými státy a byla u jednání s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Kromě ní byl při tomto setkání podle agentury AP přítomen z KLDR už jenom bývalý šéf tajné služby Kim Jong-čchol, který nyní řídí agendu vztahů s Jižní Koreou.

Hvězda Kim Jo-čong začala podle AP stoupat od únorových olympijských her v Jižní Koreji, kam přijela na uvítací ceremonii a prezident Mun byl vedle ní, když společný korejský tým vešel na stadion.

Od olympiády je Kim Jo-čong stále vidět, mimo jiné doprovázela bratra a jeho ženu na březnové návštěvě Číny, kde je přijal prezident Si Ťin-pching. Dá se očekávat, že Kimova sestra nebude chybět ani na teprve připravovaném summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, píše AP.

Kim Jo-čong si je s bratrem blízká, žili spolu v mládí několik let ve Švýcarsku a jejich vztah se přirovnává ke vztahu Kimova otce Kim Čong-ila ke Kimově tetě Kim Kjong-hi. Ta se podílela na přijímání nejdůležitějších rozhodnutí, než Kim Čong-un nechal jejího muže Čang Song-tcheka v roce 2013 popravit za zradu.

Témata:  Kim Jo-čong Severní Korea Jižní Korea diplomacie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy