Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská armáda dostane nové houfnice za 4,5 miliardy korun

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenské ministerstvo obrany chystá nákup modernizovaných samohybných houfnic Zuzana 2 pro slovenské ozbrojené síly. Zakázku v hodnotě zhruba 175 milionů eur (4,5 miliardy Kč) plánuje ministerstvo zadat státní slovenské firmě Konštrukta-Defence, která zmíněné houfnice vyrábí. Vyplývá to z materiálu, který ministerstvo zveřejnilo.

Dělostřelecký zbraňový systém Zuzana 2, který je postaven na podvozku Tatra, je podle ministerstva obrany plně způsobilý k použití v rámci operací NATO, jehož členem je i Slovensko. Proti předchozí verzi mají houfnice například delší dostřel, lepší přesnost střelby, protiminovou ochranu podvozku a zvýšenou balistickou ochranu posádky.

Ministerstvo obrany hodlá zakoupit pro slovenskou armádu 25 houfnic. Dodávky by měly začít již letos a skončit za čtyři roky. Od realizace zakázky, která zahrnuje i výcvik, náhradní díly a munici, si úřad slibuje také podpořit domácí průmysl. Slovenské ozbrojené síly vlastní 16 houfnic Zuzana staršího typu.

Slovenská vláda počítá s masivními investicemi do obnovy zastaralé armádní techniky. Bratislava již zakoupila dopravní letouny a víceúčelové vrtulníky, připravuje mimo jiné nákup obrněných vozidel či obnovu stíhacího letectva.

Slovensko se už dříve zavázalo, že bude postupně zvyšovat výdaje na armádu. V této oblasti země dlouhodobě neplní své závazky, které vyplývají z členství v NATO a podle kterých má členský stát vynakládat na obranu dvě procenta svého hrubého domácího produktu (HDP).

Témata:  Slovensko Slovenská armáda zbraně peníze NATO (Severoatlantická aliance) armáda

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy