Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhada vesmíru je pro Hawkinga hračka. Trumpovu popularitu ale vysvětlit nedokáže

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Londýn – Stephen Hawking je bezpochyby považován za jednoho z nejchytřejších žijících mužů naší planety. Jeho teorie nám pomohly lépe porozumět vesmíru a světu okolo nás. Jak nyní informuje britský deník The Guardian, tento slavný vědec v rozhovoru pro televizní stanici ITV okomentoval fenomén Donalda Trumpa a referendum o odchodu Velké Británie z EU.

Záhada jménem Trump

Televizní stanice se Hawkinga dotázala, zda by dokázal vysvětlit nečekanou popularitu prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který na svou stranu dokázal strhnout obrovský počet voličů.

Hawkingova odpověď ale byla jasná. „To nemůžu. Je to demagog, který zřejmě působí na ty nejzákladnější společné prvky."

Stephen Hawking také znovu vyzval obyvatele Velké Británie, aby v nadcházejícím referendu o odchodu z Velké Británie, takzvaném Brexitu, hlasovali pro setrvání v unii. Již v minulosti se nechal slyšet, že odchod EU by byl problematický jak z ekonomických a bezpečnostních důvodů, tak i pro vědu.

Proč zůstat v EU?

„Už dávno jsou pryč ty dny, kdy jsme se sami mohli postavit světu. Musíme být součástí větší skupiny národů – jak kvůli naší bezpečnosti ,tak kvůli obchodu. Možnost odchodu z EU již vedla k prudkému pádu ceny libry, protože naše trhy soudí, že to poškodí naši ekonomiku," vysvětlil.

„Jsou tu dva hlavní důvody, proč bychom měli zůstat. Prvním je, že podporuje mobilitu lidí. Studenti ze zemí EU sem mohou přijít studovat a naši studenti mohou jít na jiné univerzity v EU. A co je důležitější, s ohledem na výzkum výměna lidí umožňuje rychlejší obměnu schopností a přináší sem nové lidi s různými nápady, které jsou odvozeny od jejich rozdílných původů," uvedl dále Hawking.

„Ten další důvod je finanční. Evropská rada pro výzkum poskytla institucím ve Velké Británii velké granty na podporu vzájemné interakce," dodal.

Proč odejít?

Deník ale podotýká, že vědecká komunita ve Velké Británii není ve svém názoru sjednocená. Objevují se zde tak i argumenty pro odchod země z EU. Ty používají i lidé stojící za kampaní Vote Leave, která hlásá odchod z EU.

„EU je pro vědu špatná – zvyšuje náklady a byrokracii. Například nařízení o klinických testech zdvojnásobilo náklady na výzkum rakoviny – jak již uznali přední vědci a lékaři," uvedl například výkonný ředitel Vote Leave, Matthew Elliott.

„Ve věku internetu je velmi směšné naznačovat, že referendum bude mít dopad na výměnu informací mezi vědci. A s ohledem na naše univerzity světové úrovně bude kalibr vědců, kteří zde chtějí studovat, jen dál růst. Dáváme EU víc peněz, než kolik dostáváme zpět – což znamená, že pokud odejdeme, mohli bychom na vědu vynakládat více peněz," dodal Elliott.

Témata:  Velká Británie Donald Trump Stephen Hawking

Aktuálně se děje

11. června 2024 18:40

Macron nehodlá rezignovat ani v případě dalšího volebního neúspěchu

Francouzský prezident Emmanuel Macron v úterý vyloučil svou rezignaci po případné porážce strany Obroda v parlamentních volbách, které vyhlásil v reakci na výsledky eurovoleb ve své zemi. Vyhlášení nových voleb označil za správné rozhodnutí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy