Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Mali bylo zabito 40 Tuaregů, vraždili prý islamisté

Islamisté, ilustrační fotografie
Islamisté, ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto Al-Jazeera

Bamako - Při dvou útocích na severu Mali zahynulo 40 Tuaregů. Z útoků jsou podezřelí islámští radikálové. Oznámil to guvernér regionu Ménaka. Incidenty se podle něj staly ve dvou opuštěných pouštních vesnicích ve čtvrtek a v pátek.

Útoky vyvolaly obavy z opětovného rozšíření nepokojů. Podle jednoho z úředníků se místní obávali odvety islamistů, kteří v posledních týdnech utrpěli velké ztráty. "Ale nikdo si nepředstavoval, že takto zabijí civilisty," řekl úředník agentuře AFP.

V roce 2012 v Mali zahájili etničtí Tuaregové povstání, jejich cílem bylo vytvořit nový stát. Do povstání se ale pak vmísili stoupenci teroristické organizace Al-Káida, kteří se zmocnili měst na severu a začali tam uplatňovat islámské právo šaría.

Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později, radikálové ale v oblasti dál útočí. V zemi od roku 2013 působí mírové síly OSN, mezi nimiž jsou i čeští vojáci.

Témata:  Mali teroristické útoky v Mali násilí úmrtí terorismus

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy