Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské vládní jednotky dobyly několik vesnic u hranic s Irákem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Syrské vládní jednotky dnes oznámily, že dobyly několik vesnic, které dosud kontrolovali bojovníci z arabsko-kurdské koalice (SDF) podporované Spojenými státy. Vesnice se nacházejí východně od Eufratu u hranice s Irákem, informovala agentura Reuters s odvoláním na syrskou státní televizi.

SDF operuje hlavně ve východní Sýrii. Podílela se na boji proti radikálnímu Islámskému státu (IS) a podporuje ji americké letectvo a speciální jednotky. Právě z oblasti provincie Dajr az-Zaur východně od Eufratu se jí loni podařilo vytlačit islamistické radikály.

Islámský stát ovládal většinu provincie Dajr az-Zaur, syrské vládní jednotky ale postupně dobyly oblasti západně od řeky Eufrat, zatímco bojovníci SDF vybojovali východ od Eufratu. Jak poznamenaly světové agentury, je proto velmi neobvyklé, že se syrská armáda rozhodla nyní vyrazit i na východ od řeky a střetnout se s SDF. Podobné akce v minulosti totiž vyvolaly tvrdou reakci.

Například letos 7. února syrské provládní síly zaútočily na štáb SDF, u kterého se nacházeli vojáci z mezinárodní koalice vedené USA v roli poradců. Koalice reagovala o den později a podnikla letecký úder proti provládním silám, při kterém zemřely desítky lidí.

Témata:  Sýrie Kurdové Bašár Asad Syrská krize Armáda Sýrie

Aktuálně se děje

17. května 2024 12:15

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů

Ruské síly postoupily v jedné části Charkovské oblasti o deset kilometrů, ale situaci na bojišti se ukrajinské armádě podařilo stabilizovat. Uvedl to v pátek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro ukrajinská média, píše Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy