Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Třetí nejvyšší muž Vatikánu půjde před soud

Vatikán, ilustrační foto
Vatikán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Melbourne - Australský kardinál George Pell, který je obviněný ze sexuálního zneužívání v minulosti, bude čelit soudnímu procesu. Rozhodl o tom dnes soud v Melbourne. Třetí nejvýše postavený muž Vatikánu Pell dnes před soudem veškerá obvinění popřel.

Šestasedmdesátiletý Pell je podle tiskových agentur nejvýše postaveným vatikánským činitelem, který obviněním ze sexuálního zneužívání čelí.

Melbournský soud rozhodl o zahájení soudního řízení s kardinálem po předběžných výsleších, které trvaly čtyři týdny. Svědci při nich vypovídali v utajení prostřednictvím videokonference.

Soudkyně Belinda Wallingtonová dnes podle agentury AP uvedla, že existuje dostatek důkazů, aby bylo s Pellem zahájeno soudní řízení. Asi polovinu obvinění, která při předběžných jednáních zazněla, zamítla.

Kardinál při odchodu od soudu dnes rozhodnutí nijak nekomentoval. U soudu se má znovu objevit ve středu, aby si vyslechl, kdy bude soudní proces zahájen.

Pell byl loni v červnu obviněn ze sexuálního zneužití několika osob. Tyto činy se podle policie staly před mnoha lety, více oficiálních informací ale není známo. V Austrálii se tyto zločiny nepromlčují.

Server BBC dříve uvedl, že bývalý arcibiskup v Melbourne a Sydney Pell údajně zneužíval či obtěžoval chlapce v období od 70. do 90. let minulého století. Dva z nich si podle BBC stěžovali na nevhodné doteky při plavání. Při jiném incidentu v místním surfařském klubu se Pell údajně před chlapci objevil obnažený.

Kardinál Pell je silným zastáncem tradičních katolických hodnot - hájí konzervativní stanovisko v otázce manželství osob stejného pohlaví i antikoncepce a je pro zachování kněžského celibátu. Do Říma jej papež František povolal v roce 2014 v důsledku skandálů kolem Vatikánské banky. Pokladník Vatikánu Pell je od loňského roku na dovolené, kterou si vzal, aby se mohl proti zmíněným obviněním ve své vlasti obhajovat.

Témata:  Vatikán sexuální zneužívání George Pell

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy