Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smutné výročí: Lidé v ukrajinské Oděse si připomněli smrt skoro 50 demonstrantů

Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Oděsa (Ukrajina) - Za přísných bezpečnostních opatřeních se dnes v Oděse na jihu Ukrajiny konala demonstrace k uctění památky desítek proruských aktivistů, kteří před čtyřmi lety přišli o život při střetech s pravicovými radikály a požáru v Domu odborů. Památku 48 obětí si demonstranti připomněli položením květin a vypuštěním černých balonků, uvedla agentura TASS.

Na bezpečnost od rána dohlíželo na 2400 strážců zákona. Policie vyslala na místo i speciální antikonfliktní týmy, které zasahovaly už při slovních potyčkách obou znepřátelených stran.

Podle místního serveru Dumskaja se na místě rozdávaly letáky s ruskou interpretací tragických událostí a nad shromážděním naopak přelétal bezpilotní aparát s praporem Ukrajinské povstalecké armády. Její příslušníky, takzvané banderovce, nacionalisté oslavují jako hrdiny boje za nezávislou Ukrajinu. Rusové je považují za kolaboranty s nacistickým Německem.

Pořádkové síly v tomto přístavním městě podle serveru Dumskaja počítají s potlačením případných nepokojů i za týden, kdy proruští aktivisté budou slavit sovětské vítězství v druhé světové válce.

Témata:  Ukrajina Ukrajina Oděsa EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy