Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA obchodní válku s námi prohrají, věří Čína

Čínská měna
Čínská měna
Foto: Pixabay

Peking - Čína by přivítala, kdyby nadcházející obchodní rozhovory se Spojenými státy přinesly úspěch. Zároveň je však plně připravena na všechny možné výsledky jednání a nehodlá ustoupit americkým výhrůžkám. Uvedl to dnes podle agentury Reuters představitel čínské vlády, který si nepřál být jmenován. Dodal, že Čína je schopna vypořádat se s důsledky případné obchodní války lépe než Spojené státy.

V Pekingu budou ve čtvrtek a v pátek jednat vysocí obchodní zástupci USA. Americký prezident Donald Trump nyní kritizuje Čínu za údajné krádeže amerického duševního vlastnictví a hrozí, že uvalí cla na vybrané čínské zboží, jehož roční dovoz do Spojených států dosahuje zhruba 150 miliard dolarů (3,2 bilionu Kč). Peking kritiku odmítá a varuje, že v případě zavedení cel podnikne odvetná opatření. Na finančních trzích proto panují obavy, že tento spor přeroste v obchodní válku mezi dvěma největšími ekonomikami světa.

"V případě obchodní války máme mnohem větší schopnost přestát (její důsledky) než USA," uvedl nejmenovaný představitel čínské vlády. Prohlásil rovněž, že Čína nehodlá akceptovat žádné předem stanovené podmínky Spojených států a že obchodní rozhovory musejí být vzájemně výhodné.

Čínská ministerstvo obchodu dnes uvedlo, že jednání se zástupci USA se zúčastní vicepremiér Liou Che, který je hlavním ekonomickým poradcem prezidenta Si Ťin-pchinga. Neposkytlo však podrobnější informace o tom, co bude na programu jednání.

V americké delegaci budou mimo jiné obchodní zmocněnec Robert Lighthizer, ministr financí Steven Mnuchin, ministr obchodu Wilbur Ross, obchodní poradce Bílého domu Peter Navarro a nový ekonomický poradce Bílého domu Larry Kudlow, napsala agentura Reuters.

Témata:  Čína USA zahraniční obchod

Aktuálně se děje

18. května 2024 11:31

Počasí: Meteorologové varují před bouřkami, hrozí v sobotu i v neděli

V Česku hrozí během probíhajícího víkendu výskyt bouřek. Meteorologové upozornili, že ačkoliv se to stává málokdy, tak předpověď na neděli je jasnější, než na sobotu. Bouřky každopádně hrozí dnes i zítra.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy