Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Jeruzalémě se objevily první ukazatele k velvyslanectví USA, jsou ve třech jazycích

Izrael, Jeruzalém
Izrael, Jeruzalém
Foto: Pixabay

Jeruzalém - V Jeruzalémě se začaly instalovat ukazatele směru k americkému velvyslanectví. Text na nich je tříjazyčný - v hebrejštině, arabštině a v angličtině. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Americký prezident Donald Trump loni v prosinci oznámil, že Spojené státy považují Jeruzalém za hlavní město Izraele. Washington se tak rozhodl přestěhovat do Jeruzaléma velvyslanectví z Tel Avivu. Úřad má být oficiálně otevřen 14. května, což je den, na který pařipadá 70. výročí vyhlášení nezávislého Izraele.

Status Jeruzaléma měl být vyřešen v rámci izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. Palestinci chtějí mít v jeho východní části hlavní město svého budoucího státu. Sjednocení města, které provedl Izrael jednostranně, Palestinci neuznávají a neuznávala ho dosud ani většina zemí včetně USA.

"Je to nejenom nelegální krok, maří to i snahy o dosažení trvalého míru mezi dvěma nezávislými a demokratickými státy v hranicích z roku 1967, mezi Izraelem a Palestinou, jež měly existovat vedle sebe v míru a bezpečí," sdělil k postupu Spojených států palestinský vyjednávač Saíb Irikát.

Trumpova administrativa ale tvrdí, že její rozhodnutí nezavírá dveře před přítomností Palestinců v Jeruzalémě. "Uznáním Jeruzaléma jako hlavního města Izraele a jako sídla jeho vlády konstatujeme realitu. Zdůrazňuji, že hranice svrchovanosti Izraele v Jeruzalémě zůstávají předmětem jednání mezi stranami. Usilujeme o dosažení trvalého míru, který přinese lepší budoucnost Izraeli i Palestincům," řekl při své nedávné návštěvě Izraele americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Témata:  Jeruzalém USA Velvyslanectví USA

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy