Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA varují před cestou do Evropy: hrozí teroristické útoky

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Washington – Americká diplomacie dnes varovala Američany před možnými teroristickými útoky v Evropě, ke kterým by mohlo docházet letos v létě. Varování je platné do konce srpna. 

„Varujeme občany USA před rizikem teroristických útoků po celé Evropě, jejichž cílem mohou být velké akce, turistická letoviska, restaurace, obchodní střediska a dopravní síť," uvádí se v prohlášení amerického ministerstva zahraničí.

„Velké množství turistů, kteří během letních měsíců navštíví Evropu, bude představovat velké terče pro teroristy plánující útoky na veřejná místa, zejména při příležitosti velkých akcí," uvedl úřad.

„Evropské úřady se dál snaží zajistit veřejnou bezpečnost a zmařit spiknutí teroristů. Úzce spolupracujeme s našimi spojenci a budeme s našimi evropskými partnery dál sdílet informace, které pomohou zjišťovat teroristické hrozby a čelit jim," stojí v prohlášení.

Zvláštní varování bylo vydáno před možným útokem na evropský fotbalový šampionát, který bude v červnu a červenci hostit Francie. Možnými terči by se podle USA mohly stát stadiony, fanouškovské zóny a prostory s přenosem zápasů fotbalového turnaje ve Francii a po celé Evropě, stejně jako i jiné velké evropské sportovní podniky i veřejná shromáždění.

Washington rovněž upozorňuje na možnost velkého soustředění lidí na Světovém dnu katolické mládeže, který je plánován na konec července v polském Krakově. Zúčastnit se ho má až 2,5 milionu osob. Občané USA by měli být ostražití ve veřejných dopravních prostředcích, měli by se vyhnout přelidněným místům, řídit se příkazy místních úřadů, sledovat zprávy médií a udržovat trvalý kontakt s rodinou.

Témata:  USA terorismus Evropa

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy