Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velká evakuace v Indonésii: Vulkán Merapi se probudil k životu

Sopka Merapi
Sopka Merapi
Foto: Reprofoto YouTube

Jakarta - Indonéská sopka Merapi se opět probudila a začala chrlit páru a mračna popelu, která vystoupala až do výšky pět a půl kilometru. Úřady dnes podle agentury AP z preventivních důvodů nařídily evakuaci obyvatel z okolí nebezpečného vulkánu, který v minulosti už zabíjel. Nicméně stav nejvyšší pohotovosti vyhlášen zatím nebyl.

Merapi, která stojí na hustě obydleném ostrově Jáva, je jednou z nejaktivnějších sopek v Indonésii. Série jejích erupcí v roce 2010 si vyžádala životy více než 350 lidí a kvůli chrleným proudům žhavých sopečných plynů, úlomků magmatu a sopečného popela muselo domovy z okolí opustit přes 300.000 obyvatel.

Indonéský úřad pro mimořádné události dnes vyzval obyvatele žijící v oblasti do pěti kilometrů od vulkánu, aby se ze svých domovů dočasně přesunuli do bezpečné vzdálenosti. Zároveň sdělil, že 120 turistů, kteří byli na cestě k vrcholu, je už v bezpečí.

V Yogyakartě, nejbližším městě od probuzené sopky, bylo uzavřeno letiště kvůli nebezpečí, jež pro leteckou dopravu představuje sopečný popel.

Témata:  sopka Merapi Indonésie

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy