Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzácný břišní tyfus se šíří. Lidé odmítají léčbu, lékaři jsou bezradní

Náhradu za antibiotika lidstvo zatím nemá
Náhradu za antibiotika lidstvo zatím nemá
Foto: Pixabay

Pákistán - Horečky, bolesti hlavy, břicha, svalů, kožní vyrážky. Ačkoli se břišní tyfus dnes vyskytuje ojediněle, Pákistán se s bakterií zvanou Salmonella typhi potýká už nějakou dobu. Bakterie však zmutovala a stala se vysoce rezistentní vůči celé řadě antibiotik. Místní lidé léčbu odmítají z obavy, že právě očkování způsobuje šíření nemoci.

Za počátek epidemie je považován rok 2016, od té doby se novým druhem tyfu nakazilo 800 lidí. Podle serveru news.com.au byl výskyt bakterie zaznamenán v největším pákistánském městě Karáčí.

Naději by mohla přinést očkovací kampaň, v rámci níž bylo do Karáčí dodáno 250 000 kusů vakcíny a jež je podávána jako prevence dětem do 5 let v nejvíce zasažených oblastech. V chudších částech Pákistánu však léčbu odmítají s tím, že právě očkování je příčinou šíření bakterie.

Tyto obavy, jak server dále uvádí, byly vyhodnoceny jako pochopitelné vzhledem k incidentu, který se stal v roce 2011; tehdy byl tým lékařů očkujících proti hepatitidě v Pákistánu a Afghánistánu nařknut ze snahy otrávit stoupence islámu, po zjištění, že spolupracovali s americkými zpravodajskými agenturami při pátrání po Usámu bin Ládinovi. Pokud ale k očkování nedojde, bakterie může znovu zmutovat, což nepříznivě ovlivní další působení léčiv.

Britští a pákistánští odborníci zjišťovali, jak se bakterie vyvíjela, jak zmutovala a jak se šíří a došli k závěru, že zdrojem by mohly být kanály odvádějící odpadní vodu, v jejichž okolí byly zaznamenány první případy onemocnění. S největší pravděpodobností i k mutaci došlo v těchto kanálech při kontaktu s bakterií zvanou Escherichia coli. Bakterie se odtud dostala i do zdrojů pitné vody a její konzumací se šíří dál.

Témata:  antibiotika Pákistán viry a bakterie

Aktuálně se děje

18. května 2024 10:24

Odbory odvolaly protest. Fiala je zve k jednacímu stolu

Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil reakci odborů, které ve ve světle událostí na Slovensku zrušily plánovaný protivládní protest. Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) to oznámila ve čtvrtek, protestní akce měla proběhnout v úterý 21. května. Důvody pro svolání demonstrace však podle zástupců zaměstnanců trvají. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy