Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budoucí šéfka CIA odsoudila její praktiky

CIA
CIA
Foto: INT

Washington - Kandidátka Bílého domu do vedení Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová v dopisu americkým senátorům kritizovala kruté praktiky, které v minulosti agentura využívala při výslechu osob podezřelých z terorismu. Napsala ale, že tyto výslechové metody přinesly "cenné informace". Senátní výbor pro zpravodajské služby bude o nominaci Haspelové hlasovat ve středu.

Nominace Haspelové, která má ve vedení CIA nahradit Mikea Pompea jmenovaného šéfem diplomacie, vyvolávala ve Washingtonu pochyby kvůli její roli v programu drsných výslechových metod. Žena, která v CIA působí 33 let, řídila v roce 2002 tajnou věznici v Thajsku, kde agenti CIA vyslýchali osoby podezírané z terorismu metodami označovanými za mučení.

"Výslechový program neměla CIA nikdy přijmout. Spojené státy musejí jít příkladem celému světu," napsala Haspelová v pondělním dopisu senátorům, který dnes získala agentura Reuters. "I když neodsuzuji osoby, které (výslechy) prováděly, a připouštím cennost získaných informací, program ve výsledku poškodil naše pracovníky a naše postavení ve světě," uvádí se v dopisu.

Podle amerických médií se očekává, že ve středu senátní výbor kandidaturu Haspelové podpoří. O nominaci pak, zřejmě příští týden, bude rozhodovat plénum Senátu. I tam podle serveru Politico zřejmě Haspelová projde, i když hlasování bude těsné.

Témata:  CIA USA mučení vězňů

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy