Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V polském dole Zofiówka našli posledního mrtvého horníka, přeprava na povrch potrvá hodiny

doly
doly
Foto: Pixabay

Varšava - Záchranáři našli mrtvého posledního z pohřešovaných horníků z dolu Zofiówka na jihu Polska. Oznámila to dnes televize TVN 24 s odvoláním na společnost JSW, které důl patří. Neštěstí, ke kterému došlo před 11 dny, si celkem vyžádalo pět životů, dva havíře se podařilo zachránit.

Otřes půdy 5. května uvěznil v uhelném dole ve městě Jastrzembie-Zdrój nedaleko Katovic v hloubce asi 900 metrů sedm horníků. Záchranáři dva z nich dopravili na povrch, dva havíři přišli o život a tři byli od té doby pohřešováni. Minulý víkend, týden po otřesech, se záchrannému týmu po odčerpání vody ze zaplavené sekce podařilo najít dvě těla.

Pozůstatky posledního z pohřešovaných horníků našli záchranáři uvězněné pod konstrukcí ve zřícené části důlní chodby. "Záchranáři jej přepraví na základnu v podzemí a následně na povrch. Může to trvat několik hodin," uvedla JSW v noci na dnešek.

Záchranná operace probíhala podle televize v "extrémních podmínkách", záchranáři se museli vypořádat s vodou, která zaplavila zničenou chodbu, s kusy zřícené konstrukce a zařízení i s vysokou teplotou či metanem. Do pátrání po pohřešovaných byli nasazeni speciálně vycvičení psi a vojenské námořnictvo nabídlo dálkově ovládané roboty.

Město Jastrzembie-Zdrój, které se nachází nedaleko českých hranic, i firma JSW vyhlásily v pondělí kvůli tragédii týdenní smutek.

JSW je největší producent uhlí v Evropské unii. Jeho těžba zaměstnává v Polsku na 83.000 lidí. Loni si neštěstí spjatá s těžbou vyžádala 15 životů, poznamenala agentura Reuters.

Zemětřesení z 5. května o síle 3,4 stupně bylo nejsilnější, jaké kdy bylo zaznamenáno v dole Zofiówka, kde se černé uhlí těží od konce 60. let minulého století.

Témata:  Polsko doly horníci

Aktuálně se děje

3. května 2024 14:27

Turecko řeklo, kdy obnoví obchod s Izraelem

Turecko obnoví obchod s Izraelem až v případě trvalého příměří v Pásmu Gazy a neomezeného přísunu humanitární pomoci do této palestinské enklávy, uvedl v pátek turecký ministr pro obchod Omer Bolat. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy