Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polanského vydáme do USA, pokud to povolí soud, oznámil polský ministr

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Varšava - Polský ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro pokračuje v tažení proti Romanu Polanskému. Režisér podle jeho slov bude vydán do USA, jestliže s tím bude souhlasit nejvyšší polský soud.

"Pokud bude žádost podpořena, vydám souhlasné rozhodnutí," řekl Ziobro s tím, že s respektem vyčká na verdikt nejvyššího soudu.

Soud v polském Krakově dospěl loni v říjnu k závěru, že vydání Polanského by bylo v rozporu s polskými zákony a poškodilo by režiséra. Prokuratura se proti tomuto rozhodnutí neodvolala, takže rozsudek nabyl v listopadu právní moci. Ziobro chce ale rozhodnutí u nejvyššího soudu přezkoumat.

Obhájce Polanského upozornil, že nejvyšší soud nebude rozhodovat o Polanského vině, anebo nevině, ale o tom, zda je vydání přípustné, anebo nikoliv. Připomněl, že Polanski se svého času v USA k vině přiznal a odpykal si trest, za což prokuratura na oplátku stáhla obvinění. To potvrdil v odůvodnění svého rozhodnutí i soud v Krakově.

Polanski v březnu 1977 fotografoval nezletilou dívku, s čímž její matka souhlasila. Za sex s dívkou, která měla tři týdny před 14. narozeninami, mu hrozilo až 50 let vězení. Režisér tehdy uzavřel dohodu s prokuraturou a strávil v cele 42 dní. Pak utekl do Evropy.

Režisér při procesu trval ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o pohlavní styk, se kterým dívka souhlasila. V USA je ale sex s nezletilými považován za znásilnění.

Témata:  Roman Polanski Polsko USA

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.