Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pašinjan arménským premiérem, země míří k volbám

Vlajka Arménie
Vlajka Arménie
Foto: Pixabay

Jerevan - Nová arménská vláda premiéra Nikola Pašinjana dnes v rezidenci prezidenta Armena Sarkisjana složila přísahu. Oznámila to místní média. Pašinjan hned po ceremonii uvedl, že se kabinet rozhodl vyměnit všechny gubernátory, tedy šéfy regionů. Už dříve nechal nový premiér vyměnit šéfy bezpečnostních složek.

"Prioritou jsou předčasné volby. Nehledě na to musí vláda normálně pracovat a předkládat dlouhodobé programy," řekl Pašinjan. Předčasné volby, jak premiér dříve prohlásil, by se mohly konat do konce letošního roku.

Nový kabinet podle agentury TASS tvoří především Pašinjanovi mladí poradci, zatímco parlamentní většina nadále patří Republikánské straně, která donedávna Arménii vládla. Arménská ústava podle TASS počítá s dvěma možnostmi rozpuštění parlamentu: pokud parlament neschválí vládní program, anebo pokud parlament vyjádří premiérovi nedůvěru - to je však možné až rok po premiérově zvolení.

Krize v této jihokavkazské zemi vypukla v polovině dubna, kdy začaly protesty proti snaze dlouholetého prezidenta Serže Sargsjana uchovat si moc. Sargsjan byl deset let prezidentem a před přestupem do premiérského křesla nechal změnit ústavu, aby výkonnou moc přenesl z rukou šéfa státu na šéfa vlády. Sargsjan byl zvolen šéfem vlády 17. dubna, ale pod tlakem protivládních protestů 23. dubna odstoupil. Protesty také 8. května - na druhý pokus - vynesly Pašinjana do křesla šéfa vlády, k čemuž mu, kromě menšinové opozice, dopomohla dodáním potřebného počtu hlasů i Republikánská strana.

Arménie je blízkým spojencem Ruska a na jejím území jsou ruské základny. Moskva sleduje dění v této zemi s obavami, aby Arméni podobně jako občané Gruzie a Ukrajiny po masových demonstracích nezvolili vůdce, který by se odvrátil od spolupráce s Ruskem.

Témata:  Arménie volby politici vláda

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.