Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Palestina podala žádost u soudu v Haagu, brzy začne vyšetřování Izraele

Palestina, pásmo Gazy
Palestina, pásmo Gazy
Foto: Pixabay

Haag - Palestinský ministr zahraničí podal dnes u Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) žádost, aby se zabýval zločiny, které údajně Izraelci páchají na Palestincích. Rijád Málikí to oznámil po setkání s prokurátorkou ICC Fatou Bensouadovou, informovala agentura AP. Izrael obvinil Palestince ze zneužívání soudu k politickým účelům a soud vyzval, aby Málikího žádost zamítl. Mimo jiné Izrael, ale také Spojené státy, Rusko nebo Čína Mezinárodní trestní soud neuznávají.

Podle Málikího v žádosti, kterou podal u mezinárodního soudu, Palestina požaduje zahájení "okamžitého vyšetřování" izraelského chování na okupovaném Západním břehu Jordánu, v Pásmu Gazy a východní části Jeruzaléma a to zpětně od doby, kdy se Palestina stala členem ICC.

Žádost se podle ministra týká mimo jiné židovských osad, ale i nedávného násilí na hranici Izraele a Pásma Gazy. Jen při protestech v den přesunutí velvyslanectví USA v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma zahynulo přes 60 Palestinců, převážně v důsledku střelby izraelských sil. Dnes podanou žádost Málikí označil za důležitý test zodpovědnosti ICC.

Dokumentaci, která měla soudu posloužit ke stíhání Izraele za válečné zločiny spáchané podle Palestinců v Pásmu Gazy a židovských osadách, předal Málikí ICC již v roce 2015.

Izrael dnes zpochybnil právoplatnost palestinské žádosti. "ICC nemá soudní pravomoc nad izraelsko-palestinskými záležitostmi, neboť Izrael není členem soudu a protože palestinská samospráva není státem," uvedlo izraelské ministerstvo zahraničí. Málikího krok označila izraelská diplomacie za "cynický" a Palestince obvinila z podněcování násilí a využívání civilistů jako "lidských šítů".

Témata:  Palestina Izrael ICC

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.