Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sebevražda pilota letu MH370? Teorii o zmizení malajsijského letadla odmítl odborník

Tohle lidé na letecké show v Brazílii vidět zřejmě nechtěli.
Tohle lidé na letecké show v Brazílii vidět zřejmě nechtěli.
Foto: Reprofoto YouTube

Kuala Lumpur - Objasnit zmizení malajsijského letadla s 239 lidmi na palubě v březnu 2014 se opět pokusil kanadský expert Larry Vance. Podle něj pilot letu MH370 v sebevražedném úmyslu navedl stroj do moře. Vanceovu teorii z jeho nové knihy ale odmítl Peter Foley z australského úřadu pro bezpečnost letectví. Informovaly o tom dnes agentury DPA a AP.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se na lince z Kuala Lumpuru do Pekingu v noci na 8. března 2014 ztratil z radarů. Vyšetřovatelé předpokládají, že spadl do Indického oceánu jihozápadně od Austrálie. Případ představuje jednu z největších leteckých záhad.

Odborníkovi na vyšetřování leteckých neštěstí Vanceovi vyjde ve středu ve Spojených státech kniha MH370 - Záhada vyřešena (MH370 - Mystery Solved). Devětašedesátiletý Kanaďan v ní rozvíjí svůj dlouho předkládaný názor, že pilot Zaharie Ahmad Shah s letadlem jako při přistávání kontrolovaně sestoupil k hladině moře a nechal stroj potopit.

Podle Vance tomu nasvědčují poměrně zachovalé zlomky Boeingu, které se v oceánu našly. Jde například o téměř 2,5 metru dlouhou součást křídla. Vance tvrdí, že kdyby letadlo neřízeně narazilo do moře velkou rychlostí, roztříštilo by se na nespočet kousků.

Vance pracoval v minulosti pro kanadskou agenturu pro bezpečnost letectví a vedl vyšetřování 200 leteckých neštěstí. Jeho hypotézu o MH370 ale odmítl Foley, jehož úřad soudí, že stroji došlo palivo a zřítil se po odklonění z trasy. Dlouho před dopadem všichni na palubě pravděpodobně zemřeli kvůli tlakovým změnám.

Foley stál v čele týmu, jenž u dna Indického oceánu neúspěšně pátral po pohřešovaném letadle. Marné je zatím i hledání soukromé americké firmy Ocean Infinity. Nenalezení žádných stop po trupu podle DPA oslabuje Vanceovu teorii. Kanaďan také nevysvětlil, proč by měl pilot páchat sebevraždu a z jakého důvodu na jeho údajné počínání nereagoval zbytek posádky.

Témata:  zmizelý Boeing 777 letu MH370 letecké nehody

Aktuálně se děje

17. května 2024 20:49

Slovensko dementuje nepravdivé informace: Atentátník nebyl liberál ani extremista

Slovenskem otřásl atentát na premiéra Roberta Fica. Střelcem, který po výjezdním jednání vlády pětkrát vystřelil na premiéra, byl Juraj Cintula. Internetem okamžitě začaly kolovat informace o "SBSkáři z Levic". Některé se však ukázaly jako nepravdivé.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy