Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kulaté výročí: Před 25 lety vznikla Eritrea. Ze zubožené prchají lidé do Evropy

Uprchlíci
Uprchlíci
Foto: UNHCR

Asmara - Před 25 lety, 24. května 1993, vznikl vyhlášením nezávislosti na sousední Etiopii nový africký stát Eritrea. Východoafrická podlouhlá země u Rudého moře, která má rozlohu asi jako bývalé Československo, je jednou z nejchudších zemí světa a žije v ní přes pět milionů obyvatel.

V této chudé a izolované zemi, které se někdy přezdívá Severní Korea afrického kontinentu, vládne jedna strana a nekonají se volby, platí tam ale často i mnohaletá branná povinnost. Eritrejci proto tvoří jednu z nejpočetnějších složek afrických uprchlíků. Důvodem útěků je podle OSN rozsáhlé porušování lidských práv ze strany vládních úřadů, včetně svévolných poprav, systematického mučení a znásilňování.

Pro strategickou polohu je země s červenomodrozelenou vlajkou s olivovou ratolestí již od dávné minulosti průsečíkem politických zájmů muslimského světa i velmocí. Je produktem koloniálního snažení Itálie, která v roce 1890 spojila rudomořské osady pod názvem Eritrea (Mare Erythraeum = Rudé moře).

Po Itálii patřila země Británii a v roce 1952 byla federativně připojena k Etiopii. Poté, co byla Eritrea vyhlášena etiopskou provincií, vypukla zde dlouholetá válka za nezávislost. Po dohodě mezi etiopskou vládou a povstalci v červenci 1991 se v Eritreji konalo v dubnu 1993 referendum o nezávislosti. Při účasti 98 procent obyvatelstva hlasovalo pro samostatnost 99,8 procenta.

V zemi je úřední řečí tigriňa a arabština a z hlediska vyznání je polovina Eritrejců křesťanů (koptů) a polovina muslimů. V multietnické zemi žije devět národností, nejpočetnější jsou z asi 55 procenty Tigriňové, kolem 30 procent je Tigrejců. Od vyhlášení nezávislosti zemi vládne prezident Isajas Afewerki.

Témata:  Eritrea Afrika uprchlíci

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy