Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se objímala s Číňany, napětí ale roste

Německá kancléřka Angela Merkelová
Německá kancléřka Angela Merkelová
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Peking - Čínský premiér Li Kche-čchiangem po dnešním jednání s německou kancléřkou prohlásil, že Čína vždy podporovala sjednocenou a prosperující Evropu a že Čína a Německo se zasazovaly za svobodný obchod. Kancléřka Angela Merkelová na tiskové konferenci v pekingské Velké síni lidu ujistila, že čínské investice v Německu jsou v pořádku a slouží k rozvoji země, uvedla agentura Reuters.

Li také doufá, že Čína povede s Německem dialog o lidských právech jako rovný s rovným. Čínský premiér tak odvětil na dotaz ohledně vdovy po čínském disidentovi a nositeli Nobelovy ceny za mír Liou Siao-poovi.

Básnířka Liou Sia, která trpí těžkou depresí, je držena v domácím vězení pod přísným policejním dohledem od roku 2010, ačkoli nebyla obviněna z žádného trestného činu. Její manžel byl v roce 2009 odsouzen k jedenácti letům ve vězení za podvracení státu a loni v červenci zemřel na rakovinu poté, co mu úřady nedovolily léčit se v zahraničí.

Merkelová je v Číně na dvoudenní návštěvě, dnes se má setkat i s prezidentem Si Ťin-pchingem.

Agentura DPA upozornila, že navzdory vřelým slovům a objetím ve vztazích mezi Berlínem a Pekingem přibývá třenic a roste napětí, i kvůli sporu dvou největších ekonomik, čínské a americké. Agentura AP připomněla, že cesta s obchodní delegací do Číny následuje po jednáních kancléřky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem, avšak němečtí představitelé zdůrazňují oddanost transatlantickým vztahům a odmítají narážky, že Německo hledá alternativní spojenectví, i když se s Ruskem a Čínou shoduje v pohledu na dohodu s Íránem o jaderném programu a i v dalších otázkách.

Témata:  Angela Merkelová Čína Německo politici ekonomika

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.