Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Náhrada za odstoupení za jadernou smlouvu? Írán očekává od Evropy návrhy

Hasan Rúhání, íránský prezident
Hasan Rúhání, íránský prezident
Foto: kremlin.ru

Vídeň/Teherán - Írán očekává, že mu evropské země do konce května nabídnou soubor ekonomických opatření, která vyváží odstoupení Spojených států od jaderné dohody z roku 2015. Před dnešním jednáním se zbývajícími signatáři dohody to řekl íránský představitel, jehož citovala agentura Reuters. Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí už ve čtvrtek pohrozil, že Írán by mohl obnovit obohacování uranu na vysokou úroveň, což má podle jaderné dohody zakázáno.

"Očekáváme, že nám bude do konce května nabídnut soubor opatření," řekl nejmenovaný zdroj. Podle něj Teherán rozhodne v příštích týdnech, zda bude dohodu nadále dodržovat.

Spojené státy od jaderné dohody odstoupily 8. května a chystají obnovu protiíránských sankcí. Ve Vídni dnes budou s Íránci jednat zástupci Británie, Číny, Francie a Ruska, tedy zemí, které dohodu v roce 2015 také podepsaly a nechtějí od ní odstoupit. Půjde o první setkání v tomto formátu od 8. května, kdy americký prezident Donald Trump účast Spojených států vypověděl.

Podle diplomatů, s nimiž hovořil Reuters, prostor pro zachování dohody není velký. Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) ve čtvrtek znovu konstatovala, že Írán dohodu z roku 2015 neporušuje ani po vystoupení USA. Agentura ale také uvedla, že by Íránci mohli být rychlejší a vstřícnější při povolování narychlo ohlášených inspekcí.

Íránský zdroj agentuře Reuters řekl, že k opatřením, která Írán od partnerů očekává, patří hlavně zajištění stejného odbytu ropy, jako tomu bylo od podepsání dohody, a udržení Íránu v síti SWIFT zajišťující mezinárodní platební styk.

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí tento týden zveřejnil seznam íránských požadavků pro zachování účasti Íránu v dohodě. Patří k nim prodej ropy, obchodování s evropskými bankami a záruka ze strany Británie, Francie a Německa, že nebudou usilovat o rozšíření dohody o téma íránského balistického programu a jeho regionálních aktivit, což jsou zásadní požadavky Washingtonu. Pokud tyto tři země tyto požadavky nesplní, obnoví Írán podle Chameneího obohacování uranu na vysokou úroveň, což dohoda zakazuje.

Témata:  Írán EU Alí Chameneí

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy