Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael k EU: Nepodporujte organizace jež nás bojkotují

Zeď nářků
Zeď nářků
Foto: Pixabay

Jeruzalém/Brusel - Izrael dnes vyzval Evropskou unii, aby přestala financovat zhruba desítku evropských a palestinských nevládních organizací, které podle izraelského ministerstva pro strategické záležitosti prosazují bojkot Izraele. Podle zprávy tohoto ministerstva tak EU porušuje vlastní politiku, která neschvaluje bojkot Izraele. Informovala o tom agentura AP.

"Izrael důrazně vyzývá EU, aby v praxi plnila svou politiku, jež odmítá bojkot Izraele, a okamžitě zastavila financování organizací, které tento bojkot propagují," uvádí se ve zprávě, kterou dostala šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. Ke zprávě je přiložen dopis, v němž Izrael požaduje odpověď.

Hnutí vyzývající k bojkotu Izraele je známé pod zkratkou BDS (boycotts, divestment and sanctions) a jeho cílem je přimět Izrael změnit politiku k Palestincům kulturním, ekonomickým a vědeckým bojkotem. Izrael ale tvrdí, že boj tohoto hnutí překračuje agendu okupace palestinského území a podněcuje ke zničení Izraele.

Podle Izraele EU poskytla v roce 2016 zmíněným nevládním organizacím pět milionů eur (129 milionů Kč). Některé z těchto skupin mají podle izraelských zdrojů vazby na palestinské radikální skupiny.

Na seznamu je například skupina Norwegian People's Aid, která dostala v daném období 1,7 milionu eur. Americké ministerstvo spravedlnosti v dubnu oznámilo, že se s touto skupinou dohodlo v případu, kdy byla skupina obviněna z poskytnutí výcviku a odborné pomoci palestinskému radikálnímu Hamás. Norská skupina v rámci dohody údajně "přiznala a doznala odpovědnost za své jednání" a souhlasila s vyplacením více než dvou milionů dolarů (44 milionů Kč), aby se vyhnula dalšímu a nákladnějšímu soudnímu stíhání.

Témata:  Izrael EU Federica Mogherini

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy