Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brit získal údaje z platebních karet, odsedí si 10 let

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Londýnský soud dnes poslal na deset let a osm měsíců do vězení britského hackera Granta Westa, který v roce 2015 podvodným způsobem získal údaje o desetitisících platebních karet. Citlivé informace následně prodával na internetovém černém trhu.

Informoval o tom zpravodajský web BBC. K podvodnému jednání, zneužití výpočetní technologie, ale také ke zločinům souvisejícím s drogami se West přiznal na začátku měsíce.

Šestadvacetiletý West byl zadržen v září 2017 s osobními údaji přibližně 165.000 lidí. Jejich e-mailové adresy získal hackerskými útoky proti velkým společnostem, jako například obchodnímu řetězci Sainsbury's a Asda, provozovateli alternativní taxislužby Uber či sázkové kanceláři Ladbrokes.

Na shromážděné adresy poté jménem služby na rozvoz jídla Just Eat posílal mezi červencem a prosincem 2015 "hishingové" e-maily a získal tak informace o 63.000 kreditních a debetních karet. Principem phishingu je rozesílání zpráv, které vypadají jako od důvěryhodných zdrojů, například bank či úřadů státní správy, a které z adresáta vylákají citlivé údaje.

"Jakmile měl kompletní sadu údajů o zákazníkovi, prodával je skrze dnes již neexistující obchod dark webu Alpha Bay," napsala BBC o Westových podvodech.

Soudce Michael Gledhill popsal Westa jako "vlnu kyberzločinu o jednom muži" a uvedl, že prodejem citlivých údajů na skryté části internetu si vydělal ekvivalent 1,6 milionu liber (47 milionů Kč) v kryptoměně. "Tento případ by měl být budíčkem pro zákazníky, firmy a počítačový průmysl ohledně velmi reálné hrozby kyberzločinu," prohlásil Gledhill.

Při prohlídce Westova bydliště nalezla policie více než půl milionu liber (14,7 milionu Kč) v kryptoměně bitcoin, 25.000 liber v hotovosti a půl kilogramu marihuany. Na datovém nosiči se kromě parametrů platebních karet našlo také sedm milionů e-mailových adres s hesly a údaje o více než 500 společnostech.

Hacker West využíval ke své protizákonné činnosti také počítač své přítelkyně Rachael Brookesové. Ta už 2. května dostala za nepovolený přístup k digitálním materiálům dva roky veřejně prospěšných prací.

Témata:  hacker Velká Británie soudy

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy