Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rohingové se brání nařčení, že by jejich armáda zabíjela hinduisty

Násilí
Násilí
Foto: Pixabay

Neipyijto - Arakanská armáda za spásu Rohingů (ARSA) odmítla tvrzení Amnesty International (AI), že její členové na severu převážně buddhistické Barmy masakrovali hinduisty. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

AI v úterý zveřejnila zprávu, v níž na základě důkazů tvrdí, že ARSA loni 25. srpna zabila až stovku hinduistických vesničanů. Téhož dne rohingští povstalci zaútočili na policejní stanoviště a vojenskou základnu, čímž vyvolali odvetné tažení armády proti muslimské menšině Rohingů.

Zprávu AI doložila výpověďmi desítek svědků a forenzními posudky fotografií exhumovaných těl. Uvádí se v ní, že členové ARSA po útoku na bezpečnostní složky zmasakrovali 53 mužů, žen a dětí ve vesnici Ah Nauk Kcha Maun Sei a patrně i 46 dalších osob z vedlejší vesnice.

ARSA dnes obvinění AI kategoricky odmítla na twitteru. V prohlášení dále uvedla, že jejím jediným cílem je bránit rohingskou komunitu v Arakanském státě na severu Barmy. Povstalci napsali, že své útoky vždy vedli pouze proti "barmské teroristické vojenské juntě", jak nazývají stávající barmskou vládu a vojsko, a nikoli proti civilistům.

Od počátku odvetného tažení vojska v Arakanském státě, které OSN nazvala "učebnicovou ukázkou etnické čistky", uteklo z Barmy do Bangladéše přes 700.000 Rohingů. Barma obvinění z etnicky motivovaného násilí odmítá, stejně jako popírá vraždy a znásilnění, o kterých v Bangladéši vypovídali přeživší svědkové.

AI si za svými zjištěními "neochvějně stojí", reagovala představitelka organizace Tirana Hassanová. Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv zároveň barmskou vládu vyzvala, aby Arakanský stát bez omezení zpřístupnila OSN a dalším nezávislým vyšetřovatelům.

Témata:  Barma násilí Rohingové

Aktuálně se děje

17. května 2024 21:44

Zelenskyj podepsal zákon umožňující odsouzeným sloužit v ukrajinské armádě

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal zákon, který umožňuje některým kategoriím odsouzených sloužit v ukrajinské armádě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na údaje z webové stránky ukrajinského parlamentu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy