Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt zablokoval YouTube kvůli videu s prorokem Mohamedem

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Káhira - Egyptský soud dnes nařídil zablokovat na měsíc přístup k internetovému serveru YouTube kvůli protiislámskému videu, které očerňuje proroka Mohameda. Agentuře Reuters to sdělil právník, který se případem zabývá. Jde o konečné rozhodnutí, proti kterému se nelze odvolat.

O zákazu rozhodoval již v roce 2013 nižší administrativní soud. Tehdy vyzval egyptské ministerstvo pro komunikace a informační technologie, aby server YouTube, vlastněný Googlem, zablokoval. V případu ale došlo k odvolání a odvolací řízení probíhalo až doteď.

Ministerstvo v reakci na verdikt před pěti lety uvedlo, že rozhodnutí soudu není možné vyhovět, protože zablokování YouTube by znamenalo i narušení činnosti internetového vyhledavače Google, což by mohlo v v nejlidnatější arabské zemi vést mimo jiné k vysokým nákladům a ztrátám pracovních míst.

Egyptské úřady zatím na verdikt nereagovaly. Jak poznamenala agentura Reuters, dnes pár hodin po poledni server YouTube v Egyptě ještě fungoval.

Třináctiminutový nízkonákladový film Nevinnost muslimů byl vytvořen v Kalifornii a byl financován ze soukromých zdrojů. Již první zveřejněné ukázky vyvolaly v roce 2012 krvavé protesty v muslimském světě.

Snímek zobrazuje proroka Mohameda jako chlípníka a muslimy jako nemorální a násilnické lidi. Egyptský nejvyšší soud přitom v lednu 2013 potvrdil rozsudky smrti nad sedmi koptskými křesťany, kteří tento film hanobící Mohameda natočili. Byli odsouzeni v nepřítomnosti, protože pobývají v USA.

Témata:  YouTube Egypt Islám prorok Mohamed internet

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy