Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Krize v Itálii pokračuje. Populisté z M5S chtějí sesadit prezidenta Mattarellu

itálie
itálie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Řím - Vůdce italského protestního Hnutí pěti hvězd (M5S) dnes vyjádřil názor, že by prezident Sergio Mattarella měl být sesazen. Reagoval tak na prezidentovo odmítnutí přijmout za ministra financí euroskeptického ekonoma Paola Savonu. Podle agentury ANSA tím M5S vyvolalo nevoli na italské politické scéně.

Expremiér a bývalý šéf Demokratické strany (PD) Matteo Renzi, jehož formace utrpěla v březnových parlamentních volbách porážku, uvedl, že útok na prezidenta je "hanebnost".

Bývalý ministerský předseda a vůdce pravicové strany Vzhůru, Itálie! (FI) Silvio Berlusconi prohlásil, že je nezodpovědné vyhrožovat prezidentovi sesazením. "V takovéto době je první povinností bránit úspory italského lidu a chránit naši zemi, rodiny a společnost," řekl Berlusconi.

Odmítnutí Savony vedlo k skončení úsilí o sestavení koaliční vlády populistického hnutí M5S a protiimigrační a euroskeptické Ligy. Designovaný premiér Giuseppe Conte se vzdal pověření sestavit vládu. Prezident nyní podle všeho přistoupí k pokusu o sestavení prozatímní úřednické vlády, která by dovedla Itálii k předčasným volbám.

Témata:  Sergio Mattarella Itálie Matteo Renzi

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy