Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kubánský prezident přijel do Venezuely, ocenil boj s imperialismem

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Caracas - Kubánský prezident Miguel Díaz-Canel se vydal na první zahraniční cestu v nové funkci. Zavedla ho do Venezuely, které vládne oddaný kubánský spojenec prezident Nicolás Maduro. Díaz-Canel v dubnu v nejvyšší funkci nahradil klan Castrů, kteří karibskému ostrovu vládli téměř 60 let.

Kubánského hosta podle agentury AFP ve středu v Caracasu nadšeně přivítali poslanci venezuelského parlamentu, v němž zasedají výhradně Madurovi spojenci. Díaz-Canel jim řekl, že vysoce oceňuje jejich "politický, diplomatický, ekonomický a finanční boj s imperialismem" a vyzval k solidaritě všech lidí na kontinentu.

Socialista Maduro vyhrál nedávné prezidentské volby, ale kvůli nedemokratičnosti volebního procesu odmítla výsledek řada zemí včetně Spojených států a Evropské unie uznat. Většina opozičních činitelů volby bojkotovala, EU a USA proti Venezuele vyhlásily sankce. Díaz-Canel naopak Madurovi pogratuloval k "obrovskému volebnímu úspěchu".

"Dobře známe to pokrytectví spočívající v obviňování lidové vlády ze skutků způsobených politikou a sankcemi imperialistů, jejich snahou podkopávat a izolovat," řekl kubánský prezident, jehož země je vystavena americkému obchodnímu embargu od roku 1962. Venezuela je už několik let v ekonomické krizi a v zemi je nedostatek základního zboží, včetně potravin a léků.

Maduro navštívil nového kubánského prezidenta v Havaně den po jeho uvedení do úřadu. Oba státy uzavřely těsné spojenectví za vlády někdejšího venezuelského prezidenta Huga Cháveze, který byl přítelem bývalého kubánského vůdce Fidela Castra.

Témata:  Nicolas Maduro Kuba Venezuela

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy