Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Výsledek "vraždy" Babčenka je katastrofální, zní ze Slovenska

Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Demonstrace na podporu Ukrajiny a proti chladnému postoji české vlády, Praha 25. 6. 2014
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Předseda slovenského parlamentu a koaliční Slovenské národní strany Andrej Danko dnes kritizoval postup ukrajinské tajné služby, že předstírala vraždu ruského opozičního novináře Arkadije Babčenka, aby odhalila údajné ruské iniciátory zločinu. Podle Danka případ mohl vyústit k eskalaci napětí v rusko-ukrajinském konfliktu.

"Dotklo se mě, že hodnota lidského života byla znevážena jednáním, jehož pozadí sice může být ušlechtilé, ale celkový dojem je katastrofální. Ukrajina má zájem být členem Evropské unie. Překročila (fingováním vraždy novináře) hranici. Je to hanebné, nehorázné a nedůstojné," řekl novinářům Danko. Předstírání vraždy novináře označil také za cynismus největšího stupně a za divadlo.

Danko, který se netají vstřícným postojem k Rusku a který loni vystoupil s projevem v dolní komoře ruského parlamentu, uvedl, že z pozice šéfa slovenské sněmovny bude ve zmiňované záležitosti předstíraní vraždy novináře "důrazně protestovat" u svého partnera na Ukrajině. "Pokud je do takové show zapojen i státní orgán, považuji to za nedůstojné," řekl šéf slovenské sněmovny.

Podle Danka Slovensko po dosud nevyšetřené únorové vraždě slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky citlivě vnímá informace o zabití novinářů v jiné zemi. Dodal, že předstírání vraždy Babčenka znevážilo práci novinářů.

Postup ukrajinských úřadů v kauze již ve středu ostře kritizovala například mezinárodní organizace Reportéři bez hranic.

Témata:  Andrej Danko Ukrajina Slovensko

Aktuálně se děje

16. května 2024 8:46

Fico je po operaci stabilizovaný, tvrdí úřady. Bojuje o život, píší média

Slovenský premiér Robert Fico je středečním atentátu nadále hospitalizován v nemocnici v v Banské Bystrici. Informace o jeho zdravotním stavu se ale rozcházejí. Televize Markíza dnes ráno uvedla, že je po několikahodinové operaci stále v ohrožení života. Podle prohlášení místopředsedy vlády Tomáše Taraby a státního tajemníka Filipa Kuffy je ale Ficův stav stabilizovaný.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy