Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tisíce Argentinců vyšly do ulic. Demonstrovaly proti ekonomické politice

Bueons Aires
Bueons Aires
Foto: Pixabay

Buenos Aires - Několik desítek tisíc Argentinců protestovalo podle agentury AP v pátek v Buenos Aires proti ekonomické politice vlády prezidenta Mauricia Macriho.

Do metropole dorazili lidé z celé země v rámci takzvaného Federálního pochodu za chleba a práci a vyzvali vedení největší odborové centrály k vyhlášení generální stávky. Podle deníku EL País by o ní mělo vedení rozhodnout příští týden.

Demonstranti protestují proti růstu cen v této třetí největší ekonomice Latinské Ameriky. V posledních letech Argentinu sužuje vysoká inflace, která by mohla letos dosáhnout až 25 procent.

Organizátoři svolali pochod proti vládě také proto, že se jim nelíbí záměr vlády půjčit si peníze u Mezinárodního měnového fondu (MMF). Podle mnohých totiž stálo zadlužení země u MMF za krizí v Argentině z přelomu století, kdy země vyhlásila státní bankrot. Podle květnového průzkumu považuje půjčky od MMF za špatný krok 75 procent Argentinců.

Témata:  Argentina

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy