Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie řekla dost. Sicílii vyčistí od uprchlíků

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - Nový italský ministr vnitra Matteo Salvini dnes během návštěvy Sicílie přislíbil, že největší italský ostrov již nebude "uprchlickým táborem Evropy".

 Šéf protiuprchlické euroskeptické strany Liga týden před lokálními sicilskými volbami prohlásil, že zastaví proud migrantů, kteří na jih Itálie míří ze severní Afriky. Kritici jeho plánům vyčítají, že jsou podle nich neproveditelné a mohou způsobit nárůst xenofobie ve společnosti.

"Nebudu nečinně přihlížet, když tu přistává jedna loď za druhou. Potřebujeme deportační střediska," řekl podle serveru stanice BBC Salvini během dnešní návštěvy sicilského přístavu Katánie. Salvini plánuje deportovat z Itálie více než půl milionu přistěhovalců nemajících potřebné doklady, kteří by před vypovězením ze země pobývali ve zmíněných střediscích.

Nová italská vláda vytvořená Ligou a populistickým Hnutím pěti hvězd (M5S) složila přísahu v pátek. Kabinet, který chce mimo jiné snížit daně a zvýšit sociální výdaje, vzbuzuje u evropských partnerů obavy z možného růstu zadlužení čtvrté největší ekonomiky EU a dalšího rizikového zatížení eurozóny. Představitelé Evropské komise rovněž s nevolí poslouchají Salviniho protiimigrační rétoriku. Liga i M5S požadují po Bruselu další peníze na řešení následků migrační vlny.

Témata:  Itálie Sicílie uprchlíci

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy