Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vulkán Kilauea devastuje Havaj. Další stovky domů v noci zničila láva

Řádění havajské sopky Kilauea
Řádění havajské sopky Kilauea
Foto: usgs.gov

Honolulu - Havajská sopka Kilauea po několika dnech relativního klidu opět vychrlila proudy lávy, které během noci na dnešek zničily až několik stovek domů. Podle místních úřadů jde o domy v rekreační oblasti Vacationland, která již byla evakuována, uvedla agentura AP.

Sopka na největším havajském ostrově Havaj během noci v souvislosti se zemětřesením o síle 5,5 stupně vychrlila mohutný proud lávy, který se rychle dostal až do zmíněné oblasti na východě ostrova.

"Vacationland je skoro celý zničený," řekla dnes médiím mluvčí místního úřadu Janet Snyderová, podle níž se v lokalitě nacházely hlavně rekreační domy, ale i trvale obývané budovy. Zničen byl i dům místního starosty Harryho Kima.

Kilauea začala soptit začátkem května a experti se domnívají, že její aktivita může vydržet i několik měsíců. Sopka až dosud zničila podle oficiálních údajů na 120 domů, po dnešku se však jejich počet výrazně zvýší.

Sopka vysoká 1200 metrů a je jedním z nejaktivnějších vulkánů na světě. Aktivitu vykazuje prakticky nepřetržitě od roku 1983, v devadesátých letech minulého století láva z této sopky zničila na 200 domů. V roce 1955 činnost vulkánu komplikovala obyvatelům ostrova život téměř tři měsíce.

Témata:  sopka Kilauea Havajské ostrovy

Aktuálně se děje

16. května 2024 11:55

Biden se s Trumpem utká ve dvou prezidentských debatách

Americký prezident Joe Biden a jeho pravděpodobný republikánský vyzyvatel v listopadových volbách Donald Trump se utkají ve dvou televizních debatách. Biden na ně vyzval Trumpa ve středu a on tuto výzvu okamžitě přijal. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy