Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Austrálii: Ženu zabila žloutenku typu A, nakazila se z ovoce

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Zilniklinika **www.zilniklinika.cz**

Canberra - Austrálii vyděsil případ ženy, která se nakazila žloutenkou typu A ze zmražených granátových jablek. Pacientka zemřela, nakaženo je dalších 24 lidí.

Z australského trhu byla kvůli ohlášeným nákazám stažena balení mražených granátových semínek už v dubnu. První případ žloutenky se objevil v Novém Jižním Walesu a v květnu zdravotnická služba znovu vyzvala lidi, aby produkt firmy Entyce Food nekonzumovali.

Podle australského profesora Paddyho Phillipse bylo prodáno 2000 balení tohoto výrobku, k němuž byla použita granátová jablka z Egypta. Lidé vrátili jen asi 200 balení.

Úmrtí na žloutenku typu A je vzácné. Nakažená 64letá žena zemřela minulou středu po několikadenní hospitalizaci. Úřady o případu informovaly až tento týden. 

Žloutenka typu A se šíří nejvíce tzv. fekálně-orální cestou, znečistěnýma rukama kontaminovanou vodou zeleninou a potravinami. Ohroženi jsou především cestovatelé konzumující potraviny studené kuchyně, upravované na ulici, nebo při pití nebalené vody, anebo cestovatelé žijící v úzkém styku s místním obyvatelstvem v rozvojových zemích, upozornuje ockovacicentrum.cz. Rizikové potraviny jsou saláty ze syrové zeleniny, neloupané ovoce, nedostatečně tepelně upravení mořští živočichové, maso - zvláště kuřecí Importovaná onemocnění mohou být zdrojem nákazy dalších osob.

Témata:  Austrálie nemoc žloutenka lékaři

Aktuálně se děje

18. května 2024 21:39

Tusk: Polsko dá miliardy na opevnění hranice s Ruskem a Běloruskem

Polsko se chystá investovat devět miliard zlotých (přibližně 58 miliard korun) do zlepšení bezpečnostních opatření na hranicích s Ruskem a Běloruskem. Oznámil to premiér Donald Tusk. Varšava plánuje i výstavbu opevnění. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

Írán

Írán se po smrti prezidenta chystá na předčasné volby

Íránský nejvyšší duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí vzdal hold prezidentu Ebráhimu Raísímu, který v neděli zahynul při havárii vrtulníku v provincii Východní Ázerbájdžán na severozápadě Íránu. Na svém webu o tom informovala televize Al-Džazíra, která dodala, že Raísího pozůstatky převážejí do města Tabríz - metropole provincie Východní Ázerbájdžán. Zatím není jasné, kdy a kde bude Raísí pohřben.