Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš žene Slovensko kvůli kauze StB až do Štrasburku, Bratislava zatím mlčí

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Praha/Bratislava - Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu oznámil, že hodlá v kauze StB žalovat Slovensko, a to u Evropského soudu pro lidská práva (ESLP). Bratislava se k záležitosti zatím příliš nevyjádřila.

Bratislavský krajský soud letos v lednu v obnoveném líčení zamítl žalobu Babiše, že je v archivních dokumentech StB veden jako její agent neoprávněně.

"V případě rozsudku ESLP ve prospěch stěžovatele, upozorňuji na možnost požádat o obnovu vnitrostátního řízení. Vnitrostátní soudy jsou v takovém případě vázány rozsudkem ESLP, " uvedla zástupkyně Slovenska u štrasburského soudu Marica Pirošíková.

Babiš v roce 2012 podal žalobu na slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) kvůli archivním svazkům, podle kterých spolupracoval s StB. Slovenské soudy nejprve rozhodly, že Babiš je veden jako agent StB neoprávněně.

Zvrat v případu ale nastal po loňském rozhodnutí slovenského ústavního soudu. Zrušil původní rozhodnutí bratislavského krajského i nejvyššího soudu, které daly Babišovi za pravdu. 

Témata:  Slovensko Andrej Babiš Evropský soud pro lidská práva StB

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.