Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké Colorado sužují lesní požáry. Oheň ohrožuje domy, úřady nařídily evakuaci

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: www.abc.net.au

Denver - Americký stát Colorado už týden sužují rozsáhlé lesní požáry. Dosud bylo evakuováno na 1200 domů a 90 procent ohňů není pod kontrolou. Národní meteorologická služba upozornila na vysoké nebezpečí požárů i ve státech Nové Mexiko, Arizona a Utah.

Úřady v Coloradu ve čtvrtek nařídily evakuaci stovek lidí, oheň by mohl do několika hodin dospět k jejich obydlím. Týká se i města Hermosa.

V Coloradu od minulého týdne požáry zničily 2000 hektarů pozemků. Nařízena byla evakuace 1200 domácností a lidé z dalších 1600 domů se mají na odchod připravit, řekla mluvčí okresu La Plata.

S požáry v zalesněné oblasti bojuje 600 hasičů. Ve dne na místě teplota dosahuje 30 stupňů Celsia a oheň pomáhá šířit vítr. Oheň zatím nepřekročil dálnici 550, takže domy nacházející se východně od ní jsou v bezpečí.

Požár, který se rozhořel koncem května v Novém Mexiku, dosud strávil téměř 15.000 hektarů porostu. I tam jsou nasazeny stovky hasičů a ohně jsou pod kontrolou ze 66 procent.

Témata:  požáry v USA USA přírodní požáry

Aktuálně se děje

18. května 2024 18:43

Meteorologové se zabývají podezřením na tornádo na Ústecku

Na Ústecku se v sobotu odpoledne možná vyskytlo tornádo, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na sociální síti X. Podle meteorologů šlo případně o velmi slabé tornádo. Škody hlášeny nejsou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy