Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se pohádala se Seehoferem, migrační plán se odkládá

Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Horst Lorenz Seehofer, německý politik, současný ministerský předseda Bavorska a předseda Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU). Po rezignaci Christiana Wulffa vykonával jako předseda horní komory parlamentu funkci prezidenta SRN.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Berlín - Německo se opět ve při kvůli migraci. Kvůli neshodám s kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) odložil německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) představení svého "migračního plánu".

Velmi očekávané návrhy chtěl původně zveřejnit v úterý, termín byl ale odsunut na neurčito. Střet dvojice čelných politiků konzervativní unie CDU/CSU ukazuje, že se jim v oblasti migrace stále nedaří najít společnou řeč.

Někdejší bavorský premiér Seehofer, který je od března ministrem vnitra, patřil dlouho k nejostřejším kritikům migrační politiky kancléřky Merkelové. Spory šéfů CDU a CSU o uprchlickou a azylovou politiku se nepodařilo zcela zklidnit ani před loňskými parlamentními volbami, což podle všeho přispělo k výrazně horšímu výsledku konzervativní unie. Ke kompromisu v otázce takzvané horní hranice pro přijímání uprchlíků nakonec obě strany došly až po volbách.

V posledních týdnech se ale rozhořel další spor, který se týká především Seehoferových plánů vracet hned na německých hranicích zpět běžence, kteří do spolkové republiky přicházejí z jiného státu Evropské unie, Švýcarska nebo Norska. Německé právo s takovým postupem obecně počítá, ve výjimečných humanitárních situacích se ale neuplatňuje. A výjimečná situace, kterou v září 2015 vyhlásil tehdejší ministr vnitra Thomas de Maiziére, v tomto ohledu v Německu panuje dodnes.

Témata:  Angela Merkelová Horst Seehofer Německo

Aktuálně se děje

1. května 2024 10:11

Pozemní operace izraelské armády do Rafahu nevýslovnou katastrofou, varuje OSN

Pozemní operace izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy by byla "nevýslovnou katastrofou," prohlásil šéf Úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) Martin Griffiths. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy