Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Migranty z lodě Aquarius dopraví do Španělska italské lodě, Lékaři bez hranic protestují

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Řím - 629 migrantů na palubě lodi Aquarius francouzské neziskové organizace SOS Méditerranée se přemístí na plavidla italského námořnictva, která je dopraví do Španělska. Do přístavu ve Valnecii, vzdáleného asi 1300 kilometrů, to jsou nejméně čtyři dny cesty.

Na palubě lodi Aquarius je 629 uprchlíků, z toho 123 nezletilých bez doprovodu, dalších 11 dětí a sedm těhotných žen. Loď má kapacitu 550 osob.

Migranty v neděli odmítly přijmout Itálie i Malta. Španělský premiér Pedro Sánchez nakonec v pondělí nabídl, že loď může přistát ve východošpanělském přístavu Valencie. 

"Za chvíli přiveze na Aquarius zásoby italská loď," napsala SOS Mediteranée na twitteru. Římské velitelství záchranných prací "plánuje přemístit zachráněné osoby na italská plavidla a posléze společně zamíříme do Valencie," uvedla nezisková organizace.

"To znamená, že by už tak vyčerpaní zachránění lidé museli vydržet další čtyři dny cesty na moři. Vyzýváme, aby se upřednostnilo jejich bezpečí před politikou," napsala na twitteru organizace Lékaři bez hranic (MSF). 

Ve svízelné situaci, kdy ještě nebylo oznámeno řešení, nabídl dnes brzy ráno předseda korsické výkonné rady Gilles Simeoni, že loď může přistát s uprchlíky v jednom z korsických přístavů. 

Italský ministr vnitra a vicepremiér Matteo Salvini z protiimigrační strany Liga naznačil, že Itálie hodlá znemožnit vjezd do svých přístavů i další lodi, kterou provozuje německá nezisková organizace Sea Watch a která v noci na pondělí vyzdvihla u libyjských břehů z moře kolem 800 migrantů.

Témata:  uprchlíci Itálie Španělsko

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy