Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Theresa Mayová apelovala na poslance: Neztěžujte jednání o brexitu

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Britský parlament dnes hlasuje o dodatcích k zákonu o britském odchodu z Evropské unie. Premiérka Theresa Mayová varovala poslance před schválením změn, které by podle ní ztížily jednání Londýna s Bruselem.

Britští poslanci odpoledne zahájili dvoudenní debatu, během níž mají dnes a ve středu hlasovat o 15 dodatcích Sněmovny lordů. Ty mají zachovat úzký vztah Británie s EU i po brexitu.

Většinu dodatků se vládním konzervativcům zřejmě podaří zamítnout. Při hlasování o některých z nich by se ale na stranu opozice mohla přidat i zhruba desítka rebelů ze strany premiérky Mayové, kteří se staví proti takzvanému tvrdému brexitu.

"Premiérka uvedla, že hlasování bude důležitým vzkazem do Bruselu. Cokoli, co podkope úsilí vlády, ztíží jednání s EU," řekl mluvčí Mayové. I britský ministr pro brexit David Davis varoval. "Vláda nezmění rozhodnutí z referenda, i když prohraje klíčové hlasovaní v parlamentu," řekl dnes rozhlasu BBC Davis.

Dodatky připojené k zákonu horní komorou požadují například setrvání Spojeného království v celní unii s EU, zachování práv pracovníků či zákazníků podle unijních standardů či setrvání v unii v případě, že by odchod měl za následek zavedení přísného režimu na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Největší boj se vede o dodatek, který dává parlamentu pravomoc zablokovat či odložit konečnou dohodu o odchodu země z EU. Tvrdý střet se čeká také v debatě o tom, zda datum plánovaného brexitu 29. března 2019 bude zapsáno přímo do zákona. Sněmovna lordů by chtěla datum vyjmout, aby se brexit mohl odložit, pokud by se nepodařilo včas dosáhnout dohody.

Témata:  Brexit Velká Británie EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy